Een ingenieus systeem met opgepompt grondwater zal binnenkort winkels, woningen en het hotel op de Turnova-site verwarmen en verkoelen. Die koude-warmteopslag (of KWO) wordt mogelijk gemaakt door ondiepe geothermie: opgepompt grondwater wordt naarmate het seizoen opgewarmd of afgekoeld en zorgt voor de juiste gevoelstemperatuur.

Een duurzaam project

Dit project is een goede zaak voor het milieu. Zo stelt Marc Bauters van Heeren Group vast dat een verwarmingssysteem voor een complex van woningen, winkels, kantoren en hotel op een andere manier moet functioneren dan voor alledaagse appartementsgebouwen. "Zo hebben de winkels in het tussenseizoen al vlugger koeling nodig dan de appartementen", vertelt hij. "Koeling met het KWO-systeem is tot vijf keer efficiënter dan op de klassieke manier", legt Marc Bauters uit. Extra voordeel: er zijn geen lawaaierige koelinstallaties nodig op het dak van de winkels die geluidshinder veroorzaken voor de buren. Daarmee is de toon gezet voor dit duurzame project.

Verloop

De KWO-werken lopen gelijktijdig met de werken aan het Turnovaproject. Aannemer van dienst Interbuild nv laat over een periode van zes weken een aantal boringen uitvoeren waaruit uiteindelijk zes productieputten worden verspreid over het Turnovagebied. Dat gebeurt door gespecialiseerd onderaannemer IFTech nv. De zes putten worden onderverdeeld in drie paren die elk voorzien worden van een koude en een warme bron. De productieputten worden aan de ondergrondse parking uitgediept. Wanneer die werken afgelopen zijn, worden de putten en de parking gescheiden door middel van een muur. De afloop van het proces wordt voorzien in de zomer van 2017, wanneer de afdek van de ondergrondse parking gerealiseerd wordt.