In Turnova worden een aantal gebouwen geïntegreerd die op vlak van Erfgoed erg waardevol zijn. De Post, Theater 1900, de Bloemekesgang en het voormalige kantoorgebouw van drukkerij Brepols krijgen allemaal een plaats binnen Turnova. 

De Post
De aandachtige kijker merkte al dat de stellingen voor het postgebouw voor de kerstvakantie opgeruimd werden. De gevels van dit beschermde monument zijn gereinigd en hersteld waar nodig. Ook de tegelpanelen met het Belgische en Turnhoutse wapenschild zijn hersteld. Dat fijne werk gebeurde door het restauratiebedrijf CERAFINE uit Kasterlee. Zij hermaken ook de sterk beschadigde tegels met het post-embleem. De ramen worden nog hersteld samen met de rest van het schrijnwerk. 
Het historische postgebouw zal deel uitmaken van het Turnova-hotel. Op het gelijkvloers is er ruimte voor een winkel. De benedenverdieping was sterk verbouwd in de jaren ’60. Maar bij de renovatie zijn nog mooie stukken met historisch tegelwerk en ambachtelijke staalprofielen tevoorschijn gekomen.

Theater 1900
In het voorjaar kocht Heeren Group Theater 1900 aan. Ook dat is een beschermd monument. Sindsdien werken B-architecten en de erfgoedspecialist Van Hecke en Suls aan de architectuur- en restauratieplannen. De afgelopen weken zijn die intensief besproken met Erfgoed Vlaanderen en met de stedelijke diensten. Theater 1900 wordt een bijkomende blikvanger in het Turnova-project. Tegelijk worden ook de oude en nieuwe gebouwen van de Bloemekesgang aangepakt. Zo ontstaat er een nieuw pleintje voor het theater. 
De aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning is nu ingediend. In het voorjaar van 2018 wordt die behandeld door het stadsbestuur en de Vlaamse diensten voor Erfgoed.

De eigenlijke theaterzaal op de verdieping – met mooie gietijzeren kolommen en gaanderijen – wordt volledig hersteld, samen met het podium en het balkon. Om de toegankelijkheid te verbeteren, worden de oude trappen vernieuwd en wordt er een lift aangebouwd naast de theaterzaal. In het aanpalend gebouw van Turnova kan ook een roltrap komen. De theaterzaal is ideaal voor een restaurant, maar het kan ook een open winkelruimte worden.

Achterbouw te slopen
Achter het theater werd ooit nog een bijgebouw opgetrokken voor opslag en achter-scène. Dit deel wordt nu gesteund door een metalen constructie. Dit stuk moet volgens de restauratieplannen gesloopt worden en vervangen door een stevigere nieuwbouw. Ook Erfgoed Vlaanderen gaf dat advies. De burgemeester heeft om veiligheidsredenen de toestemming gegeven om die sloop onmiddellijk uit te voeren.

Bloemekesgang 
Het oudste gebouw van de Bloemekesgang, de samoiserie, wordt ook gerenoveerd. Vroeger zat hier het theehuisje, nu kan er zowel op het gelijkvloers als op de verdieping terug een winkel of horecazaak komen. Er kunnen ook verbindingen gemaakt worden met de theaterzaal, zodat er vele mogelijkheden zijn voor een bijzondere historische ruimte. De stadsdiensten verwijzen naar de sfeer van de Standaard Boekhandel in de Leopoldstraat.

Kantoorgebouw Brepols
En ook het stadsbestuur zit niet stil. De Kunstencampus is wel geopend, maar het monumentale kantoorgebouw van de vroegere drukkerij Brepols is nog niet opgeknapt. Het schepencollege wil een versnelde procedure gebruiken om de restauratiepremie te krijgen van de Vlaamse Regering. Dan kan ook die mooie zaal in art deco in 2019 afgewerkt worden.