Het stadsvernieuwingsproject Turnova is genomineerd voor de Publica Award 2017 voor Stadsplanning. Die wordt op 18 mei uitgereikt in het Brusselse Tour & Taxis. De Publica Award beloont innovatieve en duurzame overheidsprojecten. De projectpartners zijn opgetogen met deze nationale erkenning.

Het Turnova-project vormt het vroegere bedrijfsterrein van Brepols vlak bij de Turnhoutse Grote Markt om tot een compleet nieuw stadsdeel. Op 3,5 hectare ontwikkelen Stad Turnhout en Heeren Group er samen een bruisend stukje stad met plaats voor wonen, winkelen en beleven. Naast zo'n 250 woongelegenheden en een 40-tal winkels komt er de nieuwe stedelijke academie, een viersterrenhotel en een ondergrondse parking.

Later dit jaar nemen de meer dan 2 500 studenten en leerkrachten van de stedelijke academies hun intrek in hun nieuwe kunstencampus en verhuizen de eerste bewoners van Turnova naar hun nieuwe appartement. De werken aan de andere delen zijn volop aan de gang.

Focus op sterk eindresultaat

De projectpartners zijn verheugd. ‘We zijn erg blij met deze nationale erkenning voor ons gezamenlijk project. Het bewijst dat we hier iets realiseren van een hoog niveau. En het is een extra stimulans om ook bij de bouw gefocust te blijven op een sterk eindresultaat’, zegt Turnhouts burgemeester Eric Vos. ‘We bouwen samen een nieuw stadsdeel uit met toonaangevende architectuur dat perfect aansluit bij het huidige stadscentrum en dat zelfs versterkt. Het is fijn dat zoiets door experts wordt opgemerkt’, vult Mathé Heeren van private partner Heeren Group aan.

Lovenswaardige overheidsprojecten

De Publica Awards is een initiatief van EBP, een Europese groep die bedrijven en overheden ondersteunt bij de organisatie, publicatie en inschrijving van overheidsopdrachten. Met de uitreiking van de Publica Awards wil EBP innovatieve en duurzame overheidsprojecten in de schijnwerpers plaatsen. Een comité van experts uit de Belgische private en publieke sector selecteren de genomineerden en duiden de uiteindelijke winnaar aan.

In de categorie Stadsplanning zijn andere genomineerden onder meer de provincie West-Vlaanderen en de stad Namen.