Heeren Group heeft het bekende Theater 1900 aan de Grote Markt in Turnhout gekocht. Dit gebeurde in samenspraak met de eigenaars en vzw Het Theater, die het pand momenteel nog in erfpacht heeft. Deze laatste leverde heel wat inspanningen om de restauratieplannen en subsidieaanvragen klaar te stomen en de noodzakelijke partners en investeerders te vinden. "Theater 1900 moet weer opengesteld worden voor het grote publiek. Iedereen moet kunnen genieten van dit prachtige cultuurhistorische aanbod”, zegt Suzy Maes, voorzitter van Unizo en coördinator van vzw Het Theater. Dankzij de overname door Heeren Group wordt het monument nu gerestaureerd en krijgt het een eervolle plaats in het nieuwe stadsdeel Turnova. “De aankoop van Theater 1900 biedt een positieve meerwaarde aan Turnova”, vertelt Mathé Heeren, zaakvoerder van Heeren Group. “Het draagt bij tot de belevingswaarde binnen het project.”

In 1913 bouwde toneelkring Amicitia het theater aan de Grote Markt om er literaire, muzikale en wetenschappelijke avonden te houden. Tot eind jaren 1960 werden er voorstellingen georganiseerd in de theaterzaal op de bovenverdieping. Beneden was het theatercafé gevestigd. Sinds 1993 is het theater als monument beschermd.

Vzw Het Theater maakte restauratieplannen en subsidiedossiers op en ging op zoek naar mogelijke partners en investeerders om de restauratie te realiseren. In Heeren Group vonden zij een partner die financieel krachtig is én de sleutels in handen heeft om het monument op te knappen. Theater 1900 ligt aan de Grote Markt naast het voormalige Kursaal dat ondertussen plaats heeft gemaakt voor de toegangspoort naar Turnova. Heeren Group houdt met de restauratie dus rekening met de ontwikkeling van de hele site. Suzy Maes: "Voor ons is het belangrijk dat de ziel van het theater wordt gekoesterd. Deze ziel zit in de geschiedenis en de patine van de zaal. We vertrouwen erop dat de zaal niet 'spic en span' uit de restauratie komt, maar dat het karakter in ere wordt gehouden. Wij blijven beschikbaar om de nieuwe eigenaars hieromtrent te inspireren." Afgelopen weekend zijn de overeenkomsten omtrent de overdracht van Theater 1900 voltooid.

“Het stadsbestuur is verheugd dat er een oplossing werd gevonden voor het theater en met het feit dat het geïntegreerd kan worden binnen Turnova”, vertelt Astrid Wittebolle, schepen van cultuur en ruimtelijke ordening. “We zullen Heeren Group graag met raad en daad bijstaan bij het restauratiedossier en de subsidieaanvraag.”