Turnova impressie

U bent hier: Project >> Nieuws

Dringende instandhoudingswerken aan Theater 1900

#21.03.2017

Het dak van de achterbouw van Theater 1900 is in slechte staat. Om verdere slijtage te voorkomen voert aannemer Interbuild enkele instandhoudingswerken uit aan het dak in afwachting van de restauratie.

Aan het dak van de eigenlijke theaterzaal worden voorlopig geen werken uitgevoerd, enkel aan de achterbouw die pas later aan het theater werd aangebouwd. Vanaf woensdag 22 maart worden de pannen van het onstabiele dak van die achterbouw preventief verwijderd. Zo wordt het gewicht op het dakgebinte verminderd en wordt verdere slijtage voorkomen. Over het gebinte wordt tijdelijk een zeil gespannen om het gebouw en het interieur tegen weersinvloeden te beschermen. Ondertussen werkt de architect verder aan de renovatieplannen in samenspraak met Erfgoed. Zo kan de eigenaar zo snel als mogelijk doorwerken aan de restauratie van het gebouw. Omdat het om een geklasseerd gebouw gaat, vragen de renovatieaanvragen echter tijd.

Vorige maand kocht Heeren Group het bekende Theater 1900 aan de Grote Markt in Turnhout. De projectontwikkelaar zal het monument restaureren en weer openstellen voor het grote publiek zodat het een eervolle plaats krijgt in het nieuwe stadsdeel Turnova.

100 jaar oud
In 1913 bouwde toneelkring Amicitia het theater aan de Grote Markt om er literaire, muzikale en wetenschappelijke avonden te houden. Tot eind jaren 1960 werden er voorstellingen georganiseerd in de theaterzaal op de bovenverdieping. Beneden was het theatercafé gevestigd. Sinds 1993 is het theater als monument beschermd.

placeholder