Turnova, een samenwerking tussen publiek en privaat

Waarom Turnova?

Na het vertrek van de Brepolsdrukkerij in 1974 bleef er 3 hectare niemandsland achter in het bouwblok aan de Grote Markt. De gebouwen verloederden en verschillende pogingen het stadsgedeelte nieuw leven in te blazen, mislukten. In 2004 besloot Stad Turnhout om zelf ideeën te ontwikkelen voor de site. Ze vonden een partner in Heeren Group en samen maakten ze een masterplan op. Turnova was geboren.

Turnova wordt een bruisend nieuw stadsdeel in hartje Turnhout. Een aanvullend winkelaanbod, een viersterrenhotel, de nieuwe stedelijke academie, honderden wooneenheden en een ondergrondse parking geven samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes een nieuwe dimensie aan het stadscentrum. Tegelijk sluit het naadloos aan op het historische centrum van Turnhout. Oud en nieuw met elkaar verzoenen, dát is de bedoeling van Turnova.

Turnova, een samenwerking tussen publiek en privaat

Stad Turnhout en Armada Projectontwikkeling werken samen om van Turnova een harmonieus nieuw stukje stad te maken. Hiervoor hebben ze een Publiek-Private Samenwerking (PPS) afgesloten. Het Vlaamse stadsvernieuwingsfonds kende het project een subsidie van 3,2 miljoen euro toe, mede te danken aan de goede samenwerking tussen beide partijen en de kwaliteit van het project.

Ontdek de 9 residenties

Bereikbaarheid

De 200.000 Kempenaars die nu al voor hun periodieke inkopen naar Turnhout komen, hebben alle kansen om de gepaste duurzame vervoerswijze te kiezen.

Bijna 20.000 mensen wonen binnen wandelafstand van het Turnova-project. Het hele winkelgebied in het stadshart bereik je in een kwartiertje stappen.

In Turnova komen meer dan 500 publieke fietsenstallingen, waarvan een flink deel wordt bewaakt. Turnhoutenaars fietsen veel, heel de stadsregio met 80.000 inwoners bevindt zich binnen fietsafstand. Voor de ongeveer 600 nieuwe bewoners zijn er evenveel private fietsstallingen voorzien.

Op de Grote Markt passeren alle 18 buslijnen uit heel de regio. Van de Zuiderkempen tot Tilburg kan iedereen zich met de bus tot aan de voordeur van Turnova laten rijden. Het NMBS-station bevindt zich op wandelafstand.

De ondergrondse parking Turnova (met 350 parkeerplaatsen) biedt een gepast parkeeraanbod aan de oostkant van de Grote Markt. Ook de andere centrumparkings liggen op wandelafstand van Turnova. Bovendien zorgt het ingenieus parkeersysteem ervoor dat bezoekers vanuit de invalswegen rechtstreeks naar het project worden geleid.

Ontdek de 9 residenties

Ondergrondse parking ook voor fietsen

Turnova is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer: 30 buslijnen passeren er. Wie met de fiets komt, kan zijn fiets stallen in het ondergrondse fietshuis. Komt u met de auto? Dan kan u ondergronds parkeren. De centraal gelegen roltrappen brengen u meteen in het winkelcentrum. Een aparte kiss-and-ridezone zorgt ervoor dat u iemand vlot kan afzetten en ophalen zonder slagbomen tegen te komen. Bijvoorbeeld kinderen die les gaan volgen in de academie of het Heilig Graf een kusje geven en doorrijden. Dankzij de ondergrondse laad- en loszone ondervinden bewoners bovendien weinig hinder van de bevoorrading van de winkels.

De parking heeft twee toegangshellingen: in de Otterstraat en de Baron Frans du Fourstraat. U kunt dus zowel via de Steenweg op Mol als via de Graatakker en de Grote Markt naar de parking rijden. Wegrijden gebeurt altijd via de Patersstraat en zo naar de Stadsring. Turnova wordt dus een handige parking aan de oostkant van het stadscentrum, zeker voor wie vanuit Nederland, Mol of Geel naar Turnhout komt.

Ontdek de 9 residenties

De geschiedenis

De Turnova-site kent een lange geschiedenis. Zo was de Brepolsdrukkerij er actief van 1797 tot 1974. In de jaren ’30 was dit één van de grootste drukkerijen van Europa. Door uitbreidingen was de locatie in het centrum van Turnhout niet meer ideaal. In 1974 verhuisde de drukkerij naar het industrieterrein bij de snelweg.

Na het vertrek van de Brepolsdrukkerij in 1974 bleef er 3 hectare niemandsland achter in het bouwblok aan de Grote Markt. De gebouwen verloederden en verschillende pogingen het stadsgedeelte nieuw leven in te blazen, mislukten. In 2004 besloot Stad Turnhout om zelf ideeën te ontwikkelen voor de site. Ze vonden een partner in Heeren Group en samen maakten ze een masterplan op. Turnova was geboren.

Ontdek de 9 residenties

Duurzame energie op Turnova KWO installatie

Ook op Turnova zorgen we voor duurzame energie. Zo zijn de winkels, het hotel en de toren aangesloten op een KWO-installatie. Al gehoord van ondiepe geothermie? Met een woordje uitleg bent u helemaal mee. Door het diverse aanbod aan winkels en appartementen in Turnova is een koude-warmte opslag (KWO) de meest geschikte duurzame technologie voor Turnova. Maar hoe werkt het systeem nu eigenlijk? Er wordt grondwater opgepompt via kunstmatig geboorde bronnen. In de warmtewisselaar geeft het water grondwarmte af in de winter en wordt in de zomer de opgeslagen winterkoude onttrokken.

Het grondwater loopt niet weg in de riolering maar wordt na thermisch gebruik door middel van de pompen terug in de grond geïnjecteerd, in dezelfde waterlaag.

Het grondwaterpeil verandert dus niet. Op deze manier kunnen het hotel, de winkels en de appartementen in de toren op een duurzame manier verwarmt en gekoeld worden.

Ontdek de 9 residenties

Contact

Algemene contactgegevens
T +32 14 63 95 00
e-mail: contact@turnova.be
Vind ons op Facebook

Appartement kopen?
Hillewaere Vastgoed NV
T +32 14 45 10 11
www.hillewaere.be

Winkel openen?

Ceusters
Jeroen Hafkamp
info@ceusters.be
www.ceusters.be
Tel: +32 3 231 88 76

Openingsuren
ma: gesloten
di-za: 9:00-17:00
zo: 9:00-19:00

Delta Data - Patrick Aerts
Jan Van Puyenbroecklaan 91 - 2900 Schoten
Tel: +32 3 640 39 02
patrick@deltadata.be
www.deltadata.be

 

Naar de academie komen?

Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans
Kunstencampus Turnova
Academieplein17 (aan Baron du Fourstraat) - 2300 Turnhout
Telefoon: 014 41 36 38
E-mail: samwd@turnhout.be

 

Stedelijke Academie voor Schone Kunsten
Kunstencampus Turnova
Academieplein 17 (gps: Baron Frans du Fourstraat 4-6) - 2300 Turnhout
014 41 41 85
sask@turnhout.be

 

Stad Turnhout
+32 14 44 33 11
www.turnhout.be